Att välja mäklare

När du väl har bestämt dig för att sälja ditt hus eller lägenhet är det dax att hitta en mäklare. Du måste naturligtvis inte anlita en mäklare men det blir oftast betydligt enklare än att sköta allting själv. På många orter i Sverige råder det idag en rush i mäklarbranschen. De flesta objekten kan vara sålda inom två veckor. Detta gör att du har alla möjligheter att välja och vraka bland mäklarnas erbjudanden, Det lönar sig ofta att försöka pressa priset på mäklarens arvode, precis som på t ex el eller banklån.

När du skall välja mäklare så försök att vara grundlig i ditt val, det kan trots allt vara en av de största affärerna i ditt liv. Lyssna med vänner och bekanta som har sålt sitt hus eller lägenhet i ditt område. När du sedan har fått lite tips på vilka mäklare som verkar bra så tar du reda på när de har sin nästa visning. Sedan går du helt enkelt på mäklarens visning och ser om du gillar sättet som de arbetar på. Hälsar de t ex på alla spekulanter, ser de till att skriva upp namn och tel nr på alla som är på visningen. Kan vara bra att veta ifall något försvinner under visningen.

Sedan kontaktar ni mäklaren och bestämmer tid för ett möte. Se till att det är ni som bestämmer vad möte skall handla om. Mäklare träffar ett antal kunder varje dag och det gäller att se till att de vill sälja just ert objekt. Det är viktigt att ni har en uppfattning om hur mycket ni vill sälja för. Se till att ni har bestämt er för ett belopp och inte bara ”så mycket som det bara går”. Annars kan det vara svårt att bedöma om mäklaren kommer att kunna uppfylla era krav.

Nu är det dax att börja diskutera tilläggstjänsterna. Vad ingår egentligen i mäklarens tjänster? Hur är det med flyttstädning, har de avtal med någon flyttfirma, har de avtal med någon magasineringsfirma. Det sista är bra med tanke på att mäklaren kommer garanterat att be er plocka undan en massa saker i ert hus/lägenhet för att det skall ge ett mer luftigt intryck. Detta brukar även kallas för homestyling. Se till att ni verkligen vet vilka företag som har ett samarbetsavtal med mäklaren och vilka som bara vill finnas med i mäklarens objektspärm. Det gäller att se upp för oseriösa erbjudanden.

När det gäller marknadsförningen blir det lite knepigare. Det är inte lätt att veta vad som är bäst för ditt område. Alla har vi sett hur tidningarna drunknar i bostadsannonser. Om mäklaren jobbar med någon av de stora internetsidorna t.ex. www.hemnet.se så ökar förmodligen chansen för att spekulanterna kan hitta ert objekt. Men som sagt så överhettad som bostadsmarknaden är idag är det frågan om det behövs så mycket mer än en annons på Internet. Bor ni i ett attraktivt område så har de flesta mäklare redan spekulanter som bara vänta på att det skall dyka upp objekt i ditt område.

Sök mäklarfirma här -->

Annonser

Sectoralarm.se

Ska du renovera ditt badrum? badrumsrenovering.se

Kontorsflytt, bohagsflytt Stockholm